Matiga äppelmuffins

Här kommer det utlovade receptet på matiga äppelmuffins. Det finns så många goda svenska äppelsorter att välja på nu på hösten så ta din favorit och baka loss! Eftersom de är lite kraftigare och samtidigt inte lika söta som vanliga muffins passar de bra till frukost ’on the road’ eller som mellanmål. De är ändå inte för matiga för att fungera som fikabröd till kaffet. En sorts muffins som passar väldigt många tillfällen med andra ord. Så smidiga att bara packa med sig – älskar muffinsformatet!

Sätt ugnen på 225° och placera 12-15 formar på en plåt/muffinsplåt.

Blanda följande torra ingredienser i en stor bunke:

225 g (3,75 dl) grahamsmjöl

2 tsk kanel

1-2 tsk pepparkakskryddor

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

65 g någorlunda finhackade valnötter

 

Tag en mindre bunke och vispa samman nedanstående ingredienser:

3 ägg

140 g (1 dl) sirap

75 g valfri vegetabilisk olja

60 g äppelmos

1-2 tsk vaniljsocker

Riv två medelstora äpplen (med skal) och tillsätt i smeten.

Häll muffinssmeten i formarna. Det går att fylla ca ¾ utan att de sväller över kanten – de jäste tyvärr inte så mycket. Toppa förslagsvis med sesam- eller vallmofrön.

Grädda totalt i ca 20 minuter men sänk ugnens temperatur till 175° efter ca 5 minuter. Ta ut muffinsen då de är fasta i mitten och låt svalna.

Muffinsen bör hålla sig fräscha ca 5 dagar i kylskåp och åtminstone 2 månader i frysen.

Gjorda tillsammans med bästa instagramkontot @barafrukost
Taggar: healthy snack, höst, matmuffins, muffins, äppelmuffins, äpple;

Kommentera inlägget här :