granolabars

Här kommer ett recept på granolabars. En himla god energigivare, perfekt till frukost, eftermiddagskaffet eller då en är ute på språng och behöver nåt snabbt ätbart. Enkelt och göra dessutom och bara 5 ingredienser, dock resulterade det i ganska mycket disk vilket är minus för en sådan som mig som saknar diskmaskin...
Hur som haver. Så här goda ser de ut ↓
Jag hittade ett recept, halverade det och gjorde min egen lilla tappning av det. Delar med mig av det lilla receptet eftersom det passade perfekt i min lilla glasmatlåda och för att det kan va bra att testa ett litet recept innan en vet om det är något som passar och kommer ätas upp.
 
Detta behövs:
100 g urkärnade dadlar
65 g havregryn
55 g grovhackade mandlar
35 g jordnötssmör
40 g honung
ev en bit mörk choklad & lite kokos
Mixa dadlarna till en "degig" konsistens. Tänk att de ska fästa bra med övriga ingredienser. Är dadlarna för torra innan mixning kan de läggas i blöt en stund innan, sedan hällas av och mixas.
Rosta havregryn i ugnen på ca 175° i 15 minuter. Detta är inget måste men gör ändå smaken lite bättre.
Lägg dadlar, havregryn och mandlar i en bunke.
Värm jordnötssmör och honung försiktigt i en liten kastrull.
Häll över i bunken med de övriga ingredienserna och blanda allt väl.
Klä en fyrkantig form med plan botten med plastfolie. Min form var knappt 10x15 cm, det spelar inte så stor roll utan påverkar bara höjden på barsen. Mina blev ganska tjocka så en större form hade inte skadat.
Häll ett lager kokos i botten av formen innan du trycker ut smeten i formen. Försök pressa ganska ordentligt då det gör att barsen håller ihop bättre sedan. Använd förslagsvis någonting platt och inte enbart fingrarna.
Har du en bit mörk choklad hemma så skär den i små bitar och tryck fast dem ordentligt på toppen av kakan.
Fäst ett lager plastfolie över formen och lägg den i frysen i ca 20 min.
Tag kakan ur formen med hjälp av folielagret och skär i bitar.
Förvaras förslagsvis i frysen för att de ska hålla sig fräscha längre men de håller sig även några dagar i kylskåp.
Taggar: Dadlar, Energibars, Energybar, Granolabars, Mandel, Mörk choklad;

Kommentarer :

#1: Lena

Mums, detta måste jag verkligen testa! :)

Svar: Ja gör det! :)
amanda björnwall

skriven

Kommentera inlägget här :