Vegetarisk lasagne med halloumi

Jaha, ännu en vegetarisk lasagne. Kan det va intressant? Tänk att det kan det faktiskt för denna var – trots att ingredienserna inte är något utöver det vanliga – himla speciell och himla god. Det är något som händer med konsistensen när halloumiosten och pastan samarbetar mellan lagren av tomatsås…

För en stor ugnsform som säkerligen mättar 6 personer behövs:

1 stor (eller 2 små) gul lök

2 klyftor vitlök

2 msk rapsolja

4 msk tomatpuré

750 g krossade tomater

2 tsk flytande honung

1,5 grönsaksbuljongtärning

färsk timjan

6 dl vatten

300g fryst spenat

salt & peppar

600 g halloumi

2 dl riven ost

2 dl pumpakärnor

1-2 frp lasagneplattor

Sätt ugnen på 250°.

Skala och hacka lök och vitlök och fräs i olja i en panna tills den blir mjuk.

Tillsätt tomatpuré och fräs lite ytterligare innan du även tillsätter krossade tomater, honung, buljongtärning, 3 msk hackad timjan (obs: enbart 1-2 tsk om du använder torkad) och vatten. Låt puttra på i ca 5 minuter.

Tillsätt sedan spenaten och låt puttra ytterligare 5 minuter. Smaka sedan av tomatsåsen med salt och peppar.

Skär halloumi i tunna skivor. Riv ca 2 dl annan ost.

Rosta pumpakärnor i en torr panna – om du vill.

Ta fram en rymlig ugnsform, gärna med höga kanter så många lager ryms. Börja med att täcka botten med tomatsås, lägg ett lager pasta, sedan halloumi, strö pumpakärnor därpå och tillsist ytterligare ett lager pasta innan du åter börjar om med tomatsås osv.

Avsluta med ett lager tomatsås och strö över riven ost.

Gratinera i ugnen i ca 20-30 minuter. Garnera med färsk timjan och servera till ruccolasallad.

Hittade receptet på ica.se och det tillagades mestadels av pappa och Jonas. Rekommenderas starkt!
Taggar: halloumi, lasagne, pumpakärnor, spenat, vegetariskt;

Kommentera inlägget här :