Snabba energibitar

Här kommer ett recept på energibitar! En fyrkant fylld av energi och en del nyttigheter som passar utmärkt till kaffet både på för- och eftermiddagen då extra energi behövs. Egentligen efterfrågades en snabb och enkel grej att ta med sig och äta i bilen av min man som ibland kör iväg väldigt tidigt till jobbet och jag tänkte att en liten kaka nog är det absolut smidigaste att äta då ögon bör va på vägen och händer på ratten. Bäst då att fylla kakan med mättande nyttigheter. Jag använde en form om ca 15x25 cm och det resulterade i 8 stora bitar. Önskas små fikabitar kan det säkert bli 12 st istället.

För ca 8 stora bitar behövs

140-150 g urkärnade dadlar

1½ dl havregryn

2 - 3 msk chiafrön

½ dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

1 näve valnötter

2 ägg, enbart vitorna

Sätt ugnen på 175°.

Börja med att mixa dadlarna till en massa i en matberedare. Tillsätt havregryn och chiafrön och mixa så det blandas om. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa tills det blir en massa som tar ihop.

Tänk på att du kan välja själv i hur små delar du vill att de olika nötterna och fröerna ska vara. Vill du exempelvis enbart ha hela pumpakärnor i energibitarna så undvik att mixa dem, tillsätt dem istället sist och rör om med annat än matberedarens knivar. Jag gillar när det finns en del tuggmotstånd och mixade därför ganska försiktigt – men ändå så det blev en massa som höll ihop. Förmodligen håller bitarna ihop bättre om ju mer en mixar.

När du fått ihop ingredienserna till en massa är det dags att klä formen med bakplåtspapper och därefter trycka ut degen däri. Formens storlek kommer att avgöra bitarnas tjocklek och eventuellt påverka tiden i ugnen en aning (liten form ↑ längre tid, stor form ↓ kortare tid).

Grädda i 10 till 15 minuter.

Låt svalna. Lyft upp med hjälp av bakplåtspappret och skär bitarna i önskad storlek. Fixa kaffe (eller annan önskad dryck för all del) och njut! Om inte alla går åt på en gång så förvara i någonting med lock på i kylskåp.
Taggar: @barafrukost, Dadlar, Energibars, Energybar, frukost;

Kommentarer :

#1: Angelina Lundholm

Åh, gillar sådana här recept. Ser super smarrigt ut.

Svar: Tack, hoppas du provar och håller med mig :)
amanda björnwall

skriven

Kommentera inlägget här :