Rostade rotfrukter

Hösten är som bekant bästa tiden för rotfrukter. Måndagar kan vara sådana att matlagningslusten och orken saknas. Ugnsrostade rotfrukter är min lösning på ekvationen. De lagar helt enkelt sig själva i ugnen. Serverat till ett stekt ägg eller någon sorts yoghurtsås är mitt bästa tips. Särskilt om en vill äta vegetariskt, vilket jag vill eftersom jag testar en (lakto-ovo-) vegetarisk månad just nu. För miljön, för mig och för djuren.
Det smidiga med denna mat är dessutom att det går bra att ta lite av varje av vad som finns hemma. Exempelvis rödbetor, morötter och blomkål som på bilderna ↑ ↓ . Eller potatis, sötpotatis och rödbetor tillsammans med rödlök & blandade bönor som vi åt i helgen men aldrig fotade på grund av mörkret som lägger sig för tidigt numera. Att tillaga allt på en plåt är så smidigt. Bönor som bara ska värmas upp och tunna skivor av rödlök klarar och behöver ju inte alls lika lång tid som potatis exempelvis så det lägger jag på först när potatisen i princip är klar. Olika rotsaker kan ju också variera i tid vilket kan lösas genom att lägga in de i ugnen vid olika tidpunkter eller skära det som tar längst tid i mindre bitar.
Kryddor går ju också variera i mängder, det bästa är nog att testa sig fram. Detta kryddade jag med salt, peppar, timjan och citron.
Taggar: @barafrukost, blomkål, rotsaker, rödbetor, ägg;

Kommentera inlägget här :