Overnight oats

Äntligen fann jag tillfälle och energi för att testa overnight oats. Denna smidiga frukost som förbereds kvällen innan och sedan snabbt kan tas med eller avnjutas direkt. Det är alltså som en kall gröt där havregryn får ligga och dra i någon mjölkvariant under natten. Jag som inte gillar gröt visste att jag kanske inte skulle älska detta men det kändes ändå spännande att prova. Men vet ni, det var riktigt gott. Så mycket fräschare än gröt på något sätt, och trots att det hade en grötig konsistens så var det någonting som gjorde konsistensen helt annorlunda. Den blir ju inte riktigt lika mjuk och geléig när havregrynen inte värms upp.

Det går ju i princip att ha i lite vad som helst av sådant en gillar så länge proportionen mellan vätska och gryn blir någorlunda bra. Det är ju något som en kan testa sig fram till för att få den konsistensen som önskas. Jag googlade lite och gjorde sedan som jag tyckte passade men förstod att samma mängd havregryn, kokosflingor och vätska kunde bli bra. För mig som även hade i chiafrön blev det en väldigt fast och bra konsistens. Det tror jag är mer fördelaktigt än en för lös… Hur som haver, såhär gjorde jag:

1,5 dl havregryn

1,5 dl kokosflingor

1,5 dl lättmjölk (kan med fördel använda mandelmjölk eller kokosmjölk, men det hade jag inte hemma)

1 mosad banan

1 tsk flytande honung

1-2 tsk chiafrön

Kanel

Topping: Kiwi, hallon, banan

Lätt som en plätt: Blanda alltihop väl i något återförslutbart, förslagsvis en burk, och ställ i kylen med locket på.

För att göra det hela trevligare toppa med något gott och färggrant innan du äter. Jag tog fram burken på morgonen, toppade med lite kiwi, banan och hallon, skruvade på locket. Packade burken och en sked, traskade iväg och åt den sedan på tåget på väg till föreläsning i Uppsala. Var riktigt gott och höll mig mätt och glad länge. Verkligen toppbetyg till denna frukost. Jag ska försöka mig på andra varianter också med annan mjölk, med nötter, kanske med nåt annat gryn än havre osv – oändliga möjligheter.

Tips om du använder nötter – låt de inte dra i vätska över natten, toppa istället med dem så behåller de sin hårda konsistens.

Trevlig helg!
Taggar: @barafrukost, banan, frukost, hallon, havre, overnight oats;

Kommentarer :

#1: josephine Asplund

Haft en bra vecka? Ha nu en fantastisk fredagkväll! Kramar<3

Svar: Det har jag, har du? :) Tack, önskar dig en fortsatt fin söndag.
amanda björnwall

skriven
#2: maria

Mums! men är det här för en portion?

Svar: Ja, precis! Missade att skriva det. En stor portion blir det :)
amanda björnwall

skriven

Kommentera inlägget här :