Tabbouleh

Rätten kommer från Libanon (enligt wikipedia i alla fall) och är egentligen en persiljesallad som med namnet avslöjar den tänkta huvudingrediensen. Brist på lust att köpa en hel persiljekruka gör dock att min bas oftare är bulgur. Det som är så härligt med tabbouleh är att den är enkel att variera och blir så smakrik. Tabbouleh känns ju som ett tillbehör vid måltiden, den roll som potatis eller pasta vanligtvis har. Jag tycker dock att tabbouleh kan vara huvuddelen och resterande komponenter kan vara tillbehör.
I detta fall får komponenten panerad tofu definitivt stå i bakgrunden. Det smakade som en tråkig variant av fiskpinnar. Ett bra vegetariskt alternativ kanske men tofu går säkerligen att göra så mycket bättre. Jag gick efter ett basrecept från coop.se vilket ännu en gång var väldigt kortfattat ( → svårt för en nybörjare i paneringsträsket) och gav ett trist resultat. Min tabbouleh däremot, den var supergod! Jag använde:
Bulgur
Rödlök
Purjolök
Paparika
Tomat
Citron
Olivolja
Persilja (fryst → förmodligen inte att rekommendera)
Mängder är egentligen ovästentligt. Koka bulgur och blanda med grönsaker hackade i små tärningar. Ta mest av vad du tycker är godast, blanda och gå på känsla. Färsk persilja är verkligen mycket bättre än fryst men fryst är bättre än ingen. Pressa över lite citron och ringla över olivolja. Funkar fint att göra både av varm och kall bulgur. Det kan liksom inte bli fel. Servera till någonting du gillar.
Trevlig helg!
Taggar: Persilja, Tabbouleh, tofu, vegetariskt;

Broccoli-bollar

Dessa broccoli-bollar rekommenderas varmt! Inte nog med att de var lätta att göra, de var även godare än väntat. En perfekt vardagsrätt enligt mig. Kombineras bäst med en kall yoghurtsås kryddad med något gott som vitlök eller sweet chilisås. Hittade receptet på coop.se men det hade så fruktansvärt kort beskrivning och mängder av dyrt mandelmjöl så jag delar med mig av min variant här istället för att enbart länka vidare. Helt klart värt att köpa mandelmjöl till dessa dock, det var så gooott.
Ingredienser för 4 portioner:
500 g fryst → tinad broccoli
3 dl mandelmjöl
1 dl ströbröd
2 dl riven västerbottenost
2 - 3 ägg
Hacka broccolin ganska fint, så pass små bitar att bollarna sedan håller ihop men så att det ändå blir tuggmotstånd.
Pressa vatten ur broccolin ordentligt och lägg i en bunke.
Tillsätt mandelmjöl, ströbröd och riven ost och blanda ordentligt.
Börja med att tillsätta två av äggen och blanda väl. Känn efter om konsistensen känns bra eller om ett ägg till behövs. Kan tänka mig att det beror lite på broccolins vätskemängd. Jag använde tre ägg för att försäkra mig om att de skulle hålla ihop och det gick bara fint.
Rulla ganska stora bollar och stek i olja så de får fin yta. Grädda klart i ugnen på ca 200° om du inte vill stå och passa stekpannan, annars låt de ligga kvar i stekpannan på låg värme.
Kan serveras till bulgur, ris eller ugnsrostade rotsaker eller en sallad med fetaost...
Taggar: broccoli, snabblagat, tips, vardagsmat, västerbottenost;

Snabba energibitar

Här kommer ett recept på energibitar! En fyrkant fylld av energi och en del nyttigheter som passar utmärkt till kaffet både på för- och eftermiddagen då extra energi behövs. Egentligen efterfrågades en snabb och enkel grej att ta med sig och äta i bilen av min man som ibland kör iväg väldigt tidigt till jobbet och jag tänkte att en liten kaka nog är det absolut smidigaste att äta då ögon bör va på vägen och händer på ratten. Bäst då att fylla kakan med mättande nyttigheter. Jag använde en form om ca 15x25 cm och det resulterade i 8 stora bitar. Önskas små fikabitar kan det säkert bli 12 st istället.

För ca 8 stora bitar behövs

140-150 g urkärnade dadlar

1½ dl havregryn

2 - 3 msk chiafrön

½ dl solroskärnor

1 dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

1 näve valnötter

2 ägg, enbart vitorna

Sätt ugnen på 175°.

Börja med att mixa dadlarna till en massa i en matberedare. Tillsätt havregryn och chiafrön och mixa så det blandas om. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa tills det blir en massa som tar ihop.

Tänk på att du kan välja själv i hur små delar du vill att de olika nötterna och fröerna ska vara. Vill du exempelvis enbart ha hela pumpakärnor i energibitarna så undvik att mixa dem, tillsätt dem istället sist och rör om med annat än matberedarens knivar. Jag gillar när det finns en del tuggmotstånd och mixade därför ganska försiktigt – men ändå så det blev en massa som höll ihop. Förmodligen håller bitarna ihop bättre om ju mer en mixar.

När du fått ihop ingredienserna till en massa är det dags att klä formen med bakplåtspapper och därefter trycka ut degen däri. Formens storlek kommer att avgöra bitarnas tjocklek och eventuellt påverka tiden i ugnen en aning (liten form ↑ längre tid, stor form ↓ kortare tid).

Grädda i 10 till 15 minuter.

Låt svalna. Lyft upp med hjälp av bakplåtspappret och skär bitarna i önskad storlek. Fixa kaffe (eller annan önskad dryck för all del) och njut! Om inte alla går åt på en gång så förvara i någonting med lock på i kylskåp.
Taggar: @barafrukost, Dadlar, Energibars, Energybar, frukost;