Gul och ljuvlig gryta

Heeej!
Här kommer ett ljuvligt gult recept, perfekt för mörka, kalla höst- och vinterkvällar. Det blev vinter där ett tag men det är väl egentligen höst? Just nu smattrar i alla fall regnet mot fönsterrutan, snön kryper raskt undan och lämnar mer och mer mörk mark bar... Om ca en vecka åker jag till Umeå och jag önskar innerligt att det är ett vinterlandskap som väntar mig där.
Åter till receptet. Det är en gryta med koksmjölk, curry och grönsaker som kan förgyllas med kyckling- eller quornbitar. Eller både och, som jag gjorde, mest bara för att jag hade båda delarna hemma.
Följande ingredienser behövs till ca 4 portioner:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
½ zucchini
1 morot
6 champinjoner
curry, gurkmeja, cayennepeppar efter smak
200-300 g kyckling/quorn
2 msk grönsaks- eller kycklingfond
ca 1 dl vatten
400 ml kokosmjölk
Serveras till salladsblad & ris (eller annat passande tillbehör).
Hacka lök och vitlök fint. Börja stek i olja i en stor gryta.
Om kycklingen är rå, skär den i lämpliga bitar och stek tillsammans med löken. Är den redan stekt kan den vänta till senare, liksom quornbitarna.
Övriga grönsaker hackas i lämpliga bitar och placeras i grytan eftersom.
Krydda med curry, gurkmeja och cayennepeppar och låt steka ytterligare någon minut.
Häll över grönsaksfond och, förslagsvis kokande, vatten. Tillsätt kyckling- och/eller qournbitar låt puttra.
Påbörja förberedelser av önskat tillbehör. När förberedelser och tillbehör närmar sig färdig status, häll kokosmjölk i grytan och låt försiktigt koka upp. Smaka av med ovan nämnda kryddor - eller ytterligare någon för all del.
Servera och njut.
Det blir så mycket vackrare och godare än enligt min bild, tro mig.
 
 
 
 
 
Taggar: curry, gryta, höst, quorn;

Kommentera inlägget här :