Lammburgare med zucchini & getost

Två portioner
¼ zucchini
2 tsk pressad citron
olivolja
Skölj och skiva zucchinin tunnt på längden. Marinera i citronsaft och olivolja i ca 1h. Stek den sedan i marinaden.
100g getost
Skiva osten och lägg i botten på en kastrull. Smält på svag värme.
2 st hamburgerbröd
Rosta i ugn någon minut.
300 g lammfärs
salt & peppar
Forma två biffar och platta ut till burgare. Bryn i olja i stekpannan på hög värme, ca 4 min på varje sida. Salta och peppra. Lägg burgaren på brödet. På med ost och zucchini och eventuellt coleslawn nedan. Locket på! Servera med potatisklyftor.
Tillbehör: Coleslaw special
1 skalad morot
 
1 kokt rödbeta
100g vitkål
2 äggulor
1-2 tsk senap
½ dl rapsolja
1 tsk kesella
1 tsk saft från en apelsin
½ tsk tabasco
salt & peppar
Riv morot och vitkål. Skär rödbetan i små bitar. Rör ihop äggulor och senap. Vispa ordentligt medan du försiktigt tillsätter oljan, lite i taget. Du gör en majonnäs så se till att den inte skär sig. Gör den det, slopa den och ta fram en ½-1 dl färdig majonnäs från kylskåpet. Rör ner smaksättarna och blanda tillsist såsen med grönsakerna. Toppa hamburgaren med coleslawn eller ät den som tillbehör.
Så himla fredagsgott!
 
 
Taggar: 3000dagar, getost, lammburgare;

dejt med avokado

I lördags hade jag och Karl dejt. Vi dejtade hemmavid och lagade tre rätter. Karl ansvarade för förrätten och jag för efterrätten men varmrätten lagade vi tillsammans. Det adderade dels en skön känsla av att få tre rätter men bara behöva laga en och en halv samtidigt som det adderade spänning då vi inte visste vad den andra skulle bjuda på.
Förrätten bestod av avokado, kallrökt lax, chili och citron vilket var SÅ gott. Dessutom tillkom två salta snittar - baconinlindad halloumi. Gott i sig, men inte helt passande enades vi om. Till detta drack vi bubbel och räknade ut att vi varit tillsammans i 3000 dagar. TRE TUSEN DAGAR.
En enkel förrätt alltså. Bara att hacka ihop avokado, chili, kallrökt lax → röra om och droppa över citronsaft. Kanske kan en tillsätta rödlök eller mango för att få ytterligare ett lyft? Vi får testa oss fram helt enkelt. Serveras snyggt i ett halvt avokadoskal.
Vill ni veta vad vi åt till varmrätt? Stay tuned.
Taggar: 3000dagar, avokado, bubbel, citron, kallrökt lax;

granatäpple

Granatäpplen är både färgstarka och goda vilket gör dem till en väldigt bra ingrediens i sallader exempelvis. Själv har jag aldrig ätit dem som frukt utan istället använt dem som tillbehör. Jag tycker jag har en ganska bra teknik där de flesta kärnorna kommer ut men så kom jag på att det säkert finns youtubefilmer som visar mycket bättre sätt. Och det gjorde det. Den här kvinnan är så gullig, det märks att det inte är något youtube-proffs eller kanal som ligger bakom detta. Det gör det bara ännu bättre tycker jag. Se så enkelt det ser ut!
Jag brukar istället skära frukten i mitten, inte över blomman utan tvärs över. Då är det ju väldigt många kärnor som "break open" och det rinner ut massvis med saft. Så detta ska jag absolut testa nästa gång. Och just det, kan vara bra att nämna att det är just kärnorna som ska ätas...
Taggar: Granatäpple;