Pasta med kallrökt lax

Det är fredag och vad lämpar sig då bättre än en lyxig och snabblagad maträtt? Ja, när jag tänker efter kan jag komma på flera andra saker som också lämpar sig riktigt bra. Men ändå, jag rekommenderar den här rätten. Sådär krämig som en perfekt pastarätt ska vara.
Till 4 hungriga behöver du:
1 knippe sparris
4 portioner pasta, föreslår tagliatelle
1-2 dl lättmjölk
1 msk maizena
2,5 dl matlagningsgrädde
2-3 msk fiskfond
70 g färsk spenat
200 g kallrökt lax
Gör följande:
1. Koka upp tillräckligt med vatten till pastan. Förväll den ansade och skurna sparrisen i det vattnet i ca 3 minuter. Tag upp och låt rinna av och lägg åt sidan. Koka sedan pastan i samma vatten. Vi kan vara sparsamma även om vi har i princip obegränsade resurser.
2. Blanda maizena i lite av mjölken först för att undvika klumpar. Koka sedan upp matlagningsgrädde, mjölk och 1msk fiskfond i en mindre gryta. Rör om och använd svag värme så det inte bränner fast. Smaka av och bestäm därefter mängd fiskfond samt salt och peppar. Kanske lite rivet citronskal till detta?
3. Skär laxen i ganska små bitar.
4. Häll av pastavattnet då pastan är 'al dente'. Rör sedan ner gräddblandningen och blanda väl. Vänd ner sparris, spenat och lax försiktigt.
5. Servera! Alternativt till tomatsallad eller något annat fräscht.
Så oemotståndligt.
Taggar: lax, pasta, sparris, spenat;