Äppelpaj

Eftersom jag skrutit om de svenska äpplena känner jag att ett recept med dessa är på sin plats. När min mamma var här på besök lagade jag en liten paj. Förra veckan köpte jag äntligen ett par matlådor i glas - som jag tänkt göra så himla länge. Diskuterade detta med en ny studiekamrat, om att det går att laga mat direkt i dessa eftersom de ju går att ha i ugnen. Att göra en miniefterrätt då bara en eller två ska äta är också en så smart idé. Om det skulle va så att en någon gång inte är sugen på en hel stor form...
Så det var dags att baka äppelpaj. Hittade ett recept utan mjöl och socker och kände att det var perfekt som vardagsefterrätt. Delade receptet i två då jag antog att det var beräknat till en "vanlig pajform" eftersom det inte stod någonting om det. Skulle delat det på fyra visade det sig. Så delar med mig av receptet som en fjärdedel av vad som var beräknat till en vanligt pajform. Det är perfekt för två stycken.
2 äpplen
1 dl havregryn
0,75 dl kokosflingor
1 tsk kanel
knappt en msk honung
25 g smör + smör till formen
Smöra formen. Skala och skär äpplena i tunna bitar. Stek övriga ingredienser tillsammans i en stekpanna i ett par minuter. Lägg äppelskivorna i botten av formen, krydda med lite kanel. Strö över havresmulorna. Grädda på 175° i ca 15 minuter. Servera med vaniljglass.
Det är ingen festlig efterrätt utan nästan mer som ett mellanmål. Att byta glassen mot något matigare som vaniljyoghurt eller kvarg gör det till ett komplett och smarrigt mellanmål. Riktigt gott.
Taggar: Mellanmål, efterrätt, äppelpaj, äpple;

Kommentarer :

#1: Mamma

Eftersom jag testat denna rätt kan jag intyga att det var en frisk och god smak och en kände sig liksom nyttig ändå.

Svar: Tack för en god recension! :)
amanda larsson

skriven

Kommentera inlägget här :