Äppelpaj

Eftersom jag skrutit om de svenska äpplena känner jag att ett recept med dessa är på sin plats. När min mamma var här på besök lagade jag en liten paj. Förra veckan köpte jag äntligen ett par matlådor i glas - som jag tänkt göra så himla länge. Diskuterade detta med en ny studiekamrat, om att det går att laga mat direkt i dessa eftersom de ju går att ha i ugnen. Att göra en miniefterrätt då bara en eller två ska äta är också en så smart idé. Om det skulle va så att en någon gång inte är sugen på en hel stor form...
Så det var dags att baka äppelpaj. Hittade ett recept utan mjöl och socker och kände att det var perfekt som vardagsefterrätt. Delade receptet i två då jag antog att det var beräknat till en "vanlig pajform" eftersom det inte stod någonting om det. Skulle delat det på fyra visade det sig. Så delar med mig av receptet som en fjärdedel av vad som var beräknat till en vanligt pajform. Det är perfekt för två stycken.
2 äpplen
1 dl havregryn
0,75 dl kokosflingor
1 tsk kanel
knappt en msk honung
25 g smör + smör till formen
Smöra formen. Skala och skär äpplena i tunna bitar. Stek övriga ingredienser tillsammans i en stekpanna i ett par minuter. Lägg äppelskivorna i botten av formen, krydda med lite kanel. Strö över havresmulorna. Grädda på 175° i ca 15 minuter. Servera med vaniljglass.
Det är ingen festlig efterrätt utan nästan mer som ett mellanmål. Att byta glassen mot något matigare som vaniljyoghurt eller kvarg gör det till ett komplett och smarrigt mellanmål. Riktigt gott.
Taggar: Mellanmål, efterrätt, äppelpaj, äpple;

28 september

Du har spenderat fler av dina födelsedagar genom livet utan oss än med oss. Ändå föreställer jag mig att det känns märkligt just den här dagen då varken jag eller Jonas är hemma. Kanske har jag fel. Jag är ledsen att jag inte kan svänga förbi på en tårtbit ikväll.
Du är min stora förebild. Du visar att kvinnor kan, att det är viktigt med solidarietet och kärlek, att stå upp för sig själv och lita på det som känns rätt. Du är orolig och du är rolig. Jag blir stolt varje gång jag får höra hur lika vi är. Och det får jag ganska ofta, kan jag lova. Ha en underbar födelsedag, kära mamma.
Taggar: födelsedag, mamma;

Kornmjölsgröt

Vaknade ännu en dag med tugnt huvud och öm hals. En våg av måsten och vardagssysslor sköljde över mig. De härliga fredagskänslorna kändes långt borta. Jag behövde energi och bestämde mig för att göra kornmjölsgröt till frukost.
1 portion: Koka upp 2,5 dl vatten med lite salt. Vispa ner 0,75 dl kornmjöl, pö om pö. Rör om då och då medan gröten kokar på svag värme i 8-10 minuter. Avnjuts bäst med lingonsylt och ett glas mjölk.
Alternativt till äpple & kanel. Eller både och om du inte kan välja.
Lycka till med att inte få klumpar i gröten. Spritt språngande omöjligt om du frågar mig. Finns det något annat sätt att gå tillväga så klumpbildningen minskar? När de väl bildats är det ju supersvårt att få bort dem, hur mycket en än rör och rör... Tips mottages tacksamt.
Taggar: Kornmjölsgröt, Lingonsylt, kanel, äpple;