Paj med tips

Här kommer ett simpelt recept på paj. När jag lagar paj brukar jag utgå från paj- och äggstanningsreceptet som står i Vår Kokbok. Igår stämde vad jag gjorde inte riktigt överens med boken men det blev riktigt bra ändå.
Till pajdegen behövs 1 dl vetemjöl, 2 dl gramhamsmjöl, knappt 100 g smör och 2-3 msk kallt vatten. Mixa samman i matberedare. Degen är klar när smulorna bildar en samlad klump i beredaren. Tryck ut degen i formen, ordentligt upp på kanterna. Nagga lite med en gaffel och ställ in i kylen medan du förbereder fyllningen. Sätt redan nu ugnen på 200°. Förgrädda sedan pajskalet i ca 10 minuter.
Till fyllningen behövs 1 gul lök, några champinjoner, 1 paprika och 150 g rökt skinka. Skär alltsammans i lämpliga bitar och stek i lite olja. Fördela över det förgräddade pajskalet.
Till äggstanningen behövs 4 ägg och 2 dl mjölk, peppar och lite salt. Ja, det går så mycket snabbare för den att stelna om en minskar på mjölk och ökar äggantalet. Därav har jag korrigerat det så. Det blir också mer omelett-känsla men det har inte jag något emot. Det brukar ta upp mot en timme att grädda en paj med ursprungsreceptet men detta tog bara 30 minuter. En viktigt halvtimme att spara in på en vardagskväll! Så häll helt enkelt över fyllningen i pajskalet och sätt in i ugnen i ca 30 min.
Serveras förslagsvis till en god sallad.
Till tipset. Gör dubbel sats pajdeg när du ändå är igång och frys in det som blir över. Då har du färdig pajdeg till nästa gång. Att fixa degen är ju helt klart det jobbigaste med att göra paj, tänk vad skönt att ha den klart i frysen. Formar du det som en korv är den smidig att riva ner i pajformen, så behöver du inte ens ha framförhållning nog att tina degen innan användning. Nu kunde jag inte göra detta igår för jag hade endast 100 g smör... Men nästa gång, då jäklar!
Taggar: champinjoner, paj, paprika, rökt skinka, tips;

Kommentarer :

#1: Matilda Berlin

Men åhh vad fantastiskt gott det ser ut!

skriven
#2: Roxanna-Kamp efter Cancern

Gött 👍👍

skriven
#3: Patricia

Mums, jag älskar paj, alla pajer! Den här såg helt fantastiskt god ut! :D

skriven
#4: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

mumms

skriven
#5: a n n i k a

Gott!

skriven

Kommentera inlägget här :