Frozen cheesecake

Som de flesta kanske räknade ut skulle smulorna på bilden i det teasande inlägget utgöra botten till en frozen cheesecake! Lite svårare kanske det var att gissa att den var smaksatt med hallon och blåbär. Kanske en efterrätt att njuta av under påskhelgen? Att göra den i förväg är dock ett måste eftersom den ska frysas i minst 4 timmar. Jag gjorde den kvällen innan servering så den fick ett helt dygn i frysen.
Detta behvös:
10 st digestivekex
3 st ägg
2 dl socker
200 g färskost
200 g hallon & blåbär, färska eller tinade
3 dl vispgrädde
Gör såhär:
Krossa kexen och lägg dem i en form med löstagbara kanter. Separera äggula från äggvita och lägg dem i separata bunkar. Vispa ihop strösockret med äggulorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör ihop färskosten och bären, blanda det därefter med äggulorna. Vispa grädden och rör försiktigt ner den med resten av smeten. Rör sist ner äggviteskummet. Försiktigt - så luften/fluffet finns kvar. Fortsätt vara försiktig då du häller smeten över smulorna i formen. Plasta in formen. Ställ den i frysen, gärna över natten, men åtminstone till den stelnat. Ta fram formen och låt cheesecaken tina lite innan servering.
Servera gärna med bär. Supergott!
Taggar: cheesecake, hallon;

Kvällsföreläsning med Maria Masoomi

Bilden har jag lånat från Maria Masoomis hemsida och om du klickar på bilden kommer du till sidan där du kan beställa hennes kokbok - där bilden ursprungligen kommer från. Ikväll anordnade engagerade studenter vid vår institutions härliga studieråd en kvällsföreläsning med Maria Masoomi. Hon verkar vara en mångsysslare inom matområdet, en riktig inspirationskälla! Hennes olika arbeten och sysslor rör mångkultur och integration, där ligger hennes fokus på regionen kring Östra Medelhavet. Det var väldigt intresant att få höra om hur olika det kan se ut och vilka mönster som finns. Dels i det vardagliga livet men även inom den offentliga måltiden, alltså äldreomsorg och skola. Hennes föreläsning mynnade ut i det viktiga budskapet att akta sig för att generalisera. Att ha försåelse och lyssna till individer istället för att gå på rutin och tänka att "så brukar det vara". Det är lätt efter att ha växt upp i en kultur att utgå ifrån att det är "normal-läge" och inte tänka det där extra varvet.
 
Dessutom pratade hon om svensk mat på ett nytt sätt, hennes motto vad gäller matlagningen verkade det som. Att mixa den svenska husmanskosten med de olika kulturerna kring Östra Medelhavet. Hon visade så sjukt vackra bilder så jag blev verkligen sugen på hennes kokbok, så den tipsar jag er om. Kan inte tänka mig att den är annat än riktigt god!
 
Det blev en lång dag i Uppsala. Härligt men utmattande. Nu sitter jag äntligen på tåget hemåt. Hoppas ni haft en fin måndag.
Taggar: Maria Masoomi;

Asiatisk svampgryta

Gjorde en svampgryta förra veckan som blev riktigt god och sådär krämig som jag förväntade mig. Komplett vardagsrätt: enkel, få ingredienser och snabb.
Detta använde jag till 4 stora portioner:
ca 300g färska champinjoner
1 "liten" purjolök (vem bestämmer vad som är litet och stor egentligen? Purjo kan variera väldans mycket i storlek tycker jag...)
2 st tomater
Olja att steka i
2½ dl lätt kokosmjölk
3 msk sweet chilisås
Cayennepeppar efter smak
1-2 msk ljus soja
3 dl råris (rekommenderar dock något mjukare härligare ris som exempelvis jasminris för att få det ännu godare, ur nyttighetssynpunkt kanske jag stannar kvar vid råriset)
Och såhär gick jag tillväga:
Sköljde grönsakerna. Skivade svampen och stekte den i olja. Hackade purjolöken och tillsatte den. Hackade tomaterna då jag ändå höll på med grönsaker men la sedan dessa åt sidan, till senare. Samtidigt förberedde jag riset.
När svamp och purjo stekt ett par minuter tillsatte jag kokosmjölk, sweet chilisås och kryddor och lät detta puttra på svag värme medan riset kokade klart. Då rörde jag först ner tomatbitarna i svampgrytan och lät dem bli varma under någon minut innan jag också blandade ner riset i grytan. Det blev en krämig allt-i-ett rätt med lite sting. Mycket nöjda lämnade vi två bordet och fick dessuomt med oss varsin (stor) matlåda till nästa dag. Receptet tog jag härifrån. Och här har ni resultatet som jag pimpat med lite basilika.
 
Taggar: svamp, vegan;