energibollar

Jag har tidigare inte gillat chokladbolls-wannabes. Dels för att chokladbollar är så gott att något som liknar dem men inte smakar som dem ger falska förhoppningar. Men också för att de oftast består till stor del av torkad frukt vilket jag ogillar. Men så fick jag smaka Axa's energibollar. Alltså mums.
Tänkte därför delge detta recept.
 
Skaffa dig:
 
12 st dadlar
2 msk jordnötssmör (eller 4)
2 dl havregryn
2 msk kakao
2 msk starkt kaffe (eller 4)
1 krm salt
1 dl kokosflingor
 
Kort och gott ska allt (utom kokosflingorna) mixas ihop, sedan ska små bollar formas och rullas i kokos.
 
 
Jag började följa receptet till punkt och pricka. Tillsatte sedan en halv deciliter kokosflingor - för att kokos är så gott. Det blev torrt så jag tillsatte extra jordnötssmör. Det var fortfarande för smulit för att rullas. Tillsatte då extra kaffe. Smakade av - GOTT.
 
 
Fortfarande lite smuligt, men tänkte att det skulle gå ändå. Det gick fint även om kokosen hade lite svårt att fästa runtom. Nu när de stått i kylen ett dygn har de "saftat till sig" och känns inte alls smuliga att äta. Jag gjorde tre olika storlekar på bollarna, en mellis-storlek, en mindre-mellis-storlek, och en måste-ha-en-munsbit-nu-storlek. Den sistnämnda storleken tog såklart slut samma dag...
 
undrar hur många dagar dessa kan ligga kvar i kylen...

Hur nyttiga dessa bollar är kan diskuteras. Nyttighet förknippas ofta med energiinnehåll/kalorimängd, det går inte likställa tycker jag. En del behöver mycket energi, andra mindre, att därför säga att lågt energiinnehåll skulle vara nyttigare känns inte rätt. Dessa innehåller nog ganska liknande kalorimängd som en vanlig chokladboll men de innehåller inget smör eller socker. Istället kommer sötningen från dadlarna, som visserligen innehåller fruktsocker, men det är bättre för kroppen. I jordnötter och dadlar finns dessutom mer vitaminer och mineraler än i smör och socker vilket ju måste klassas som nyttigare? ...men nyttigare är inte alltid detsamma nyttigt.

pigga upp regniga stunder

Min mamma gav oss höstblommor i en vacker kopparbunke. Dessa får nu bo på balkongen för att pigga upp lite. Ser fram emot att tända en lykta bredvid dem en mysig kväll och sitta inne med en kopp te och spana ut. Nu har jag förlikat mig med tanken på att hösten är här. Det känns okej. Att folk börjar klä sig för höst och prata om höstkänslor redan i augusti klarar jag inte av. Jag har tenderat att ha semestern sent och därav har augusti blivit en solklar sommarmånad för mig, inte en uppladdning för hösten. September är därför min övergång mellan sommar och höst. Nu är alltså hösten välkommen, den klara höga luften och de färgglada löven. Kylan och regnet är jag inte lika förtjust i... Därför har jag i helgen shoppat fleecetröja och gul regnjacka för att pigga upp även dessa stunder. Tack Mamma.
 
 

måndagsmys

Spenderade oväntat mycket tid i Uppsala denna vecka alltså. Tur att jag och min fästman laddade med en riktigt härlig måndag. Efter våra respektiva dagsaktiviteter möttes vi på Vapiano. Där åt Kalle såklart det gamla vanliga och jag testade en av deras tillfälliga rätter efter en stunds obligatorisk beslutsångest. Vi två i ett nötskal. Båda var nöjda och glada när tallrikarna ställdes på bordet. Därefter tog vi en kaffekopp i väntan på att bion skulle börja. Vi såg 22 Jump Street. Inte mitt val men jag skrattade oväntat och härligt mycket. Den visades i en intim liten biosalong och vi var inte så många där. Skulle tippa att vi va ca 15 pers, varav två (vad jag kunde bedöma) kvinnor. Jag är väldigt förtjust i både Jonah Hill och Channing Tatum så det hade nog räckt för mig, oavsett story.
 
jag vet inte, men ibland känns det som att Kalle blir aningen less på mitt fotograferande...
 
Nu är det snart måndag igen. Tiden går, kan jag konstatera.