mer gratäng åt folket

Dags för ännu ett recept tycker jag. En smarrig gratäng får det bli, lockar med en bild på resultatet så ni orkar läsa vidare:
 
Ingredienser:
1000 g potatis
300 g morötter
70 g bladspenat
140 g blåmögelost
3 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
 
1. Skala och hacka potatis och morötter i valfri storlek och modell. Sätt ugnen på 200° redan nu, så slipper du stå där med en kall ugn när gratineringen ska ske.
 
2. Fräs i smör/olja och krydda med salt & peppar.
 
3. Hitta två broccolistammar i kylskåpet (som kanske blivit över från då du gjorde broccolisoppa) och tänk att det säkert går addera."Skala" dem och skär dem i lagom stora bitar och släng dem i stekpannan.
 
4. Vänd ner bladspenaten. Alternativt bara hälften av den (ifall det liksom riskerar att ramla ur stekpannan).
 
5. Smörj/olja in en ugnsform av lämplig storlek och fyll den med hälften av grönsakerna. Addera lite extra bladspenat ifall du, som jag, hade svårt att rymma allt i pannan.
 
6. Fördela osten över detta.
 
7. Fyll på med resten av grönsakerna.
8. Häll över grädden.
9. Placera i ugnen och ställ klockan på 40 min.
10. Ta ut formen då gratängen verkar klar. Servera till sallad. Alternativt någon form av kyckling. Eller annat. Det är det som är så bra med denna gratäng. Den är så god i sig att den funkar som vegetarisk rätt, alltså ensam. Men går även att kombinera med nåt animaliskt med ganska mild smak.
 
 

Dååå

...Var det måndag igen. Dags att sätta fart. Terminens första kurs avslutas denna vecka och vi har redovisningar i två dagar. Idag måste jag verkligen bli klar med ALLT, jag har ingen tid att förlora.
 
Förresten är det tisdag. Eftersom min bror stannade till igårkväll blev det som en extra söndag förra veckan, vilket förvillar. Ingen måndag denna vecka, tar ett försprång till tisdagen direkt alltså. Så redovisningarna infaller redan imorgon och nästa dag. HJÄLP.
 
Att han stannade ända till igår var dock helt klart värt det. Det innebar bland annat att vi hann besöka ett bageri här i närheten och fick tag på dessa godingar till fika...
 
Chokladmuffins fyllda med chokladsås... MUMS.

vi är bättre än vapiano

Igårkväll efter intressanta fotbollsmatcher hade vi planerat för en sen middag på Vapiano. I sista stund kom vi på att det är 18års-gräns där på kvällarna. Och min lilla lillabror är ju fortfarande bara 17, så de planerna fick vi skrota. Men lika bra var det skulle det visa sig. Vi lagade nämligen en supergod pastarätt själva istället. Tänkte delge det lättlagade receptet. Perfekt för en vardag, det gick så snabbt att slänga ihop.
 
Till 4 portioner behövs:
lite olja
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
400 g krossade tomater
ca 1,5 dl het tacosås
spagetti (gärna fullkorn♥) till fyra portioner (350 g??) (är sämst på att mäta pasta)
pepparsalami i skivor (eller annan valfri salami såklart)
pinjenötter (med fördel lätt rostade i torr stekpanna)
ruccolasallad
finriven parmesanost
 
Att göra:
Koka upp pastavatten.
Hacka gul lök och vitlök i önskad storlek, förslagsvis fint.
Placera i stekpanna tillsammans med en skvätt olja.
Fräs löken mjuk.
Vattnet kokar kanske nu, så släng i lagom mängd pasta.
Häll krossade tomater och tacosås i stekpannan, över löken.
Rör om och låt puttra på.
Skölj ruccolan och lägg i lämplig skål. Ex:
 
Häll av pastavattnet då pastan är "al dente" (alltså inte riktigt mjuk men nästan). Blanda sedan tomatsåsen och pastan i kastrullen. Har du någon bredvid dig utan arbetsuppgift - be denne diska stekpannan - för att sedan kunna rosta pinjenötterna i den. Lägg även nötterna i en lämplig skål. Ex:
 
Lägg lagom stora bitar av salamin i kastrullen och blanda ordentligt.
Ställ fram en bit parmesan tillsammans med ett rivjärn.
Ta för er!
 
Det kan se ut såhär:
 
Såhär:
 
Eller såhär: